27544

Neden AŞILI Fide ?

NEDEN AŞILI DOMATES FİDESİ

  • Anaç olarak kullanılan çeşide göre değişmekle beraber genel olarak toprak kaynaklı şu hastalıklara karşı dayanım ve tolerans sağlar: 
    Öz
    ellikle kış sezonu, olumsuz toprak koşullarında aşısız fide ile yapılan yetiştiriciliğe oranla daha iyi sonuç sağlar.
    • V: Verticillium
    • N: Nematod (toprak sıcaklığının 280C’yi geçmesi ile dayanım azalır.)
    • P(K): Kök çürüklüğü (Mantarı)
    • F: Fusarıum
    • Fr: Fusarıum kök çürüklüğü
  •  
  • Aşılı fide ile yapılan üretim, daha kuvvetli bir bitki gelişmesi sağlar, bu durum uzun bir yetiştiriciliğe olanak verir ve daha fazla verim elde edilir.
  • Meyve iriliğinde belirli bir artış olur.
  • Toprak kaynaklı hastalıklara karşı daha az ilaçlama yapılacağı için döllenmede kullanılan bambus arılarının yaşam süreleri ve etkinlikleri üzerindeki olumsuz etkileri azalır.
  • Daha az ilaç kullanımı ile daha ekonomik çevre ve insan sağlığına daha duyarlı bir üretime olanak verir. İhracatta karşılaşılabilen kalıntı sorunlarının azalmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine imkan sağlar.

NEDEN AŞILI HIYAR FİDESİ

  • Topraktan kaynaklanan bazı hastalıklara karşı, dayanıklılığı daha yüksektir. (Fusarıum oxysporum, vs.)
  • Olumsuz toprak ve iklim koşullarına daha çabuk uyum sağlar.
  • Bitkinin toprağa tutunup, yeniye geçişi daha çabuk olur (anaç performansına bağlı olarak).
  • Dekara dikilen bitki sayısı isteğe bağlı olarak %30 ile %50 daha az dikilebilir.
Aşılı bitkinin kök yapısı güçlü olduğu için, hasat süresi düz fideye göre daha uzun ve dolayısıyla dekardan alınan toplam ürün miktarı daha fazla olur.


NEDEN AŞILI KARPUZ FİDESİ

  • Soğuk  hava ve toprak koşullarına tolerans sağlar.
  • Daha önce karpuz veya kavun yetiştiriciliği yapılmış topraklarda aynı arazide her yıl ekim yapma olanağı verir.
  • Güçlü bir bitki gelişmesi gösterir, bu nedenle yarı yarıya fide yeterlidir.
  • %10-50 arasında verim artışı sağlar.
  • Daha iri meyve oluşturur.
Olgunlaşmış ürünün tarlada bekleme süresi ve raf ömrü uzun olur.

NEDEN AŞILI PATLICAN FİDESİ

  • Verticillium ve Fusarium’a,  bazı anaçlarda ise ek olarak Nematod’a dayanıklıdır.
  • Bitki yapısı ve meyve kalitesi düz fideye göre daha iyidir.

DİKİM VE YETİŞTİRİCİLİK AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Dikim öncesi ve sonrası aşı noktası ve üstü hiçbir zaman toprakla temas ettirilmemelidir.
  • Dikimden önce fide violde iken mutlaka doyurucu şekilde sulanmalıdır ve dikim sonrası can suyu yeteri kadar verilmelidir.
Kökün toprak içindeki hareketini hızlandırmak için bitki ipe alındıktan sonra damlama sulama boruları kök boğazından 15–20 cm uzaklaştırılmalıdır.

Neden Aşılı Kavun & Aşılı Biber üretimi

Neden aşılı kavun ? Neden aşılı biber ? 

Ülkemiz topraklarında hastalık etmenlerinin son yıllarda yaygın ve yoğun olması
Aşılı fidelerin düz fidelere oranla toleransının ve direncinin daha yüksek olması
Birçok toprak öncesi ve üretim dönemi kimyasallarının kullanımdan kaldırılması 

Ve dolayısıyla üreticilerimizin alternatif çözüm arayışına geçeceği gelecek süreçler için farklı bölgelerde , farklı üst ve anaçlarla aşılı kavun ve aşılı biber fideleri hazırlanıp , firmamız teknik departmanı tarafından üretici koşulları performansları izlenerek uygulanabilirlikleri izlenmiştir.